Coneix el que prepara Vila-real per a celebrar el seu 750 aniversari

Compartir

La ciutat està de celebració per a festejar que el rei Jaume I li va concedir el 20 de febrer de 1274 la Carta Pobla. Història, cultura i tradició es donen la mà per a recordar els orígens

Vila-real està hui de celebració. A pesar que els actes institucionals s’han succeït en els últims dies, és aquest 20 de febrer quan la localitat commemora el 750 aniversari de la seua fundació. El 20 de febrer de 1274 està marcat en la història de la ciutat com el de la concessió de la Carta Pobla per part del rei Jaume I. En record d’aquella data, consistori i entitats socials han programat els actes de celebració que, a més, també coincideixen amb el 750 aniversari de la parròquia Arxiprestal.

La història, la cultura i la tradició es donen cita en una ciutat que el passat dia 18 ja va recordar els seus orígens, com cada diumenge més pròxim al 20 de febrer, amb l’homenatge a Jaume I i els premis 20 de Febrer entregats a vila-realencs il·lustres. L’alcalde, José Benlloch, va presidir tots dos actes al costat de la reina i dames de les festes i la resta de la corporació municipal. El jardí en honor al rei, amb la lectura del text fundacional, en aquest cas a càrrec del catedràtic Jacinto Heredia, autor de la traducció del llatí al valencià de la Carta Pobla.

A continuació, l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner va acollir el lliurament dels Premis 20 de Febrer, que l’any del 750é aniversari han recaigut en: Calzados Prieto, comerç veterà del municipi fundat en 1966 per José Prieto i Maruja Ballester; el president de la Comunitat de Regants de Vila-real i president de la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana, Pascual Broch Reverter; l’historiador i investigador sobre la història, la tradició i la cultura locals Antoni Pitarch Font; l’Agrupació de Penyes del Vila-real CF, fundada en 1998 i que reuneix un total de 33 agrupacions d’aficionats del club; l’Acadèmia Almi, dirigida per Manuel Canseco Caballero, per ser un centre formatiu de referència per a moltes generacions de vila-realencs, i l’empresària Carmen García Bartoll, fundadora de Grúas Tomás. La jornada va finalitzar amb l’homenatge a la reina de les festes de 2023, Gracia Gumbau, i la seua cort d’honor.

‘Vila-real ahir’

En el dia en què es commemora el 750é aniversari del poble de Vila-real –Jaume I signà la Carta Pobla el 20 de febrer de 1274-, la ciutat viatja al passat més recent, amb la inauguració de la mostra ‘Vila-real ahir’, que recull 139 fotografies de la col·lecció del fotògraf vila-realenc Xavier Ferrer Chust. Un viatge en el temps que repassa de manera gràfica la transformació experimentada per la ciutat des de 1937 fins a l’any 2000.

Aquest ha estat, a més, el marc escollit per a llançar la primera programació quadrimestral del 750é Aniversari de la Fundació de Vila-real, que fins al febrer de 2025 omplirà el calendari de cultura, tradició i identitat.

Coneix tot el programa del 750é aniversari ací

Noticias Relacionadas