Burriana posa data a una nova edició del Festival Maig di Gras

Compartir

El Festival Maig di Gras tornarà a omplir de música i color els carrers de Borriana el 2024. L’Associació Cultural Soul Explosion anuncia les dates del 17, 18 i 19 de maig, en una setena edició en en la qual renuncien unilateralment a l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Borriana, per incompatibilitats insalvables amb la Regidoria de Cultura.

L’Associació Cultural Soul Explosion es va fundar a Borriana el novembre de 2009. Des de llavors no ha cessat en les seues activitats de promoció cultural i gratuïta comptant en escasses ocasions amb suport institucional. En col·laboració amb diversos espais i col·lectius locals, ha aconseguit posicionar Borriana a l’escena cultural en l’àmbit estatal i internacional amb l’organització de centenars de concerts, sessions musicals, exposicions i diverses propostes de tota mena.

A les seues programacions hi han participat músics de renom vinguts de diferents punts del globus. Entre altres Jello Biafra vocalista nord-americà de Dead Kennedys, La Perla de Bogotà, el francés i habitual col·laborador de Manu Chao, Sergent Garcia o els italians The Uppertones... Són centenars de creadors de tota mena els que han visitat la ciutat de Borriana.

En aquesta dilatada trajectòria han servit de trampolí per a artistes emergents i projectes de la zona. A més, les propostes de Soul Explosion han estat fil conductor entre diversos moviments artístics de la Plana, convertint-se en tot un baluard de les propostes musicals i culturals fora de les vies comercials o mainstream. Aquesta ingent labor va cristal·litzar el 2016 amb la primera edició del Festival Maig di Gras, una proposta musical inspirada en la cultura de Nova Orleans que ha estat acollida amb entusiasme a escala estatal i internacional tant per públic com per premsa especialitzada per la seua qualitat, compromís i esperit. Des de llavors s’han realitzat 6 edicions amb incontestable èxit, tan sols es van ajornar dues edicions, una per la pandèmia passada i una altra per coincidir amb període electoral.

Per fer front a l’edició del 2024 els dinamitzadors de l’entitat, han hagut de fer una profunda reflexió. A la polèmica suscitada per l’amenaça de retallada de suport municipal per al projecte, s’hi afegeix la necessitat de ratificar el compromís amb la cultura i la participació ciutadana.

Tot i la incertesa, en un acord pres el mes de juliol passat, Soul Explosion expressa la seua intenció de fer el festival el cap de setmana del 17, 18 i 19 de maig de 2024. També comunica, de manera unilateral, la renúncia a qualsevol mena de suport econòmic per part de la Regidoria de Cultura. I convida la Corporació Municipal a destinar la possible aportació prevista per al festival Maig di Gras a partides de serveis socials. Perquè es canalitzen els recursos en favor de persones i famílies en situacions de vulnerabilitat.»Un cop consultats els nostres serveis jurídics ens veiem obligats a cessar la nostra col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Borriana, continuar comprometria els nostres compromisos estatutaris basats en la multiculturalitat, diversitat afectiu sexual i respecte ampli dels drets humans. Ens resulta absolutament inviable asseure’ns a la mateixa taula que representants polítics que utilitzen l’odi al diferent per enfrontar la societat. Els nostres projectes es basen en amor, la solidaritat i la unió dels pobles i les seues gents». Manifesta Merche Vidal presidenta de l’Associació Cultural Soul Explosion.

Alhora l’entitat interpel·la la Corporació Municipal de Borriana perquè designe interlocutors vàlids, amb l’objectiu de dur a terme les gestions necessàries per a la realització del festival, i més tenint en compte que no costarà un sol cèntim a les arques públiques. Des de Maig di Gras assenyalen que l’activitat no difereix de la que realitza qualsevol falla de la població desfilant amb una xaranga qualsevol cap de setmana, no s’entendrien entrebancs a una proposta que és un regal per a totes les veïnes i visitants de la població. També sol·liciten als diversos partits polítics de la ciutat que s’abstinguen de polemitzar a costa del festival i se centren a consensuar polítiques culturals que s’adapten a les demandes de la població.

La data escollida coincideix amb les Creus de Maig i segur serà un reclam afegit a les propostes del cap de setmana del 17 al 19 de maig. Des de la direcció del festival assenyalen que aquesta edició només serà possible gràcies al compromís i generositat de creadors, bandes, productores, famílies i públic fidel que faran un immens esforç perquè aquesta setena edició prenga de nou els carrers de Borriana. Un present perquè el públic puga vibrar de nou amb trompetes, paraigües i collarets al més pur estil Nova Orleans. Soul Explosion informarà als seus canals de diverses línies de suport al finançament d’aquesta nova edició del Maig di Gras. Campanyes de micromecenatge, material promocional, concursos i festes de presentació a diverses ciutats de l’estat i Europa.

«La incertesa dels darrers temps, sumada a l’afecte i respecte pel Maig di Gras està significant una allau de bandes i propostes de col·laboració arribades de diversos racons que ens està aclaparant», indica Merche Vidal. «Intentarem canalitzar tota aquesta energia per dur a terme una edició històrica». «Per nosaltres no és una situació nova haver de desenvolupar activitats i programacions sense pràcticament recursos. Estem acostumades a afrontar situacions precàries i tota mena de dificultats. Portem tota una vida entrenant-nos per a açò».

Des de Soul Explosion volen fer palés que l’aportació econòmica del consistori de Borriana per a l’organització de les edicions anteriors del Maig di Gras, s’ha destinat sempre íntegrament a costejar els emoluments de músics i artistes. A més, en totes les edicions els membres de l’entitat han hagut de costejar diferents despeses a títol personal. Destaquen que en les dues darreres edicions s’ha desestimat el muntatge de barres de servei de bar en benefici de l’hostaleria i el comerç local.

Els organitzadors del festival Maig di Gras volen llançar una reflexió a la societat, sobre la importància de donar valor i defensar les mostres culturals autoorganitzades. Des del seu punt de vista és important empoderar-se i fer valer les propostes independentment dels canvis de govern municipal. Per destacar aquesta idea posen un exemple proper, el Festival Internacional de Teatre de Vila-real que compta amb 35 edicions i al que no han afectat els nombrosos canvis de govern.En aquesta edició del Maig di Gras 2024 sota la nomenclatura «Tornem als carrers», l’associació Soul Explosion tornarà a buscar la complicitat i suport de diferents entitats locals. Falles, col·lectius i ONG cooperaran en l’organització del festival per a l’any vinent.

Noticias Relacionadas

Vinaròs participa en el Foro de Trabajo de Saborea España

El encuentro sirvió para hacer un balance de las...

RH Hoteles repuebla montes en Teresa

RH Hoteles, cadena hotelera con más de 20 establecimientos...