El palau del Mestre de l’Orde de Montesa i el convent de Sant Domènec de Sant Mateu ja són BIC

Compartir

La comarca del Maestrat es va convertir en un encreuament de camins de les rutes comercials entre el Mediterrani i les zones interiors dels regnes de València i Aragó

La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la incoació de l’expedient per a declarar com a bé d’interés cultural (BIC), amb la categoria de lloc històric, el conjunt format pels espais que van ocupar la torre-palau del Mestre de l’Orde de Montesa i el convent de Sant Domènec, en la localitat castellonenca de Sant Mateu.

L’objectiu és reconéixer el valor simbòlic d’este conjunt d’edificacions notables del Maestrat medieval i reivindicar la rellevància territorial del lloc, com a germen de la configuració i articulació de la comarca que rep el seu nom de la relació amb el mateix orde de Montesa: el Maestrat.

Així, els edificis es van alçar en el mateix espai situat en el terme de Sant Mateu i representen un lloc clau per a comarca del Maestrat i per a la Comunitat Valenciana, pel seu significat després de la conquesta de Jaume I i perquè des d’allí es va regir l’únic orde militar i religiós medieval autòcton del Regne de València: l’Orde de Montesa.

Este conjunt d’edificacions va ser fruit de l’època expansiva que Sant Mateu va viure entre els segles XIV i XV de la mà de l’orde de Montesa, emmarcada en el Segle d’Or del Regne de València.

Les dos construccions s’entenen com un conjunt, perquè es tracta d’un mateix context o moment històric i en un mateix punt geogràfic que, a més, van córrer destinacions paral·leles des de la seua construcció.

El palau dels Mestres de Montesa i el convent de Sant Domènec estan actualment inscrits en l’Inventari general de patrimoni de la Comunitat Valenciana (IGPCV) com a béns de rellevància local (BRL).

L’orde de Montesa

En 1317 l’orde de Montesa, mitjançant butla de Joan XXII, disposava la creació d’un orde militar propi en el territori valencià la missió del qual fora contindre els atacs sarraïns que patia el Regne.

A pesar que en la butla fundacional establia la casa de l’orde en el castell de Montesa, els mestres de l’orde van establir la seua residència a Sant Mateu des dels seus inicis a la torre-palau de Sant Mateu, que va suposar un impuls a la vila i la construcció d’edificis emblemàtics com l’església arxiprestal, les muralles, o el convent de Sant Domènec.

La comarca del Maestrat es va convertir en un encreuament de camins de les rutes comercials entre el Mediterrani i les zones interiors dels regnes de València i Aragó.

El palau dels Mestres de l’Orde de Montesa va ser un dels edificis gòtics civils de major interés històric del Maestrat, juntament amb el castell i palau de Peníscola. La seua construcció, en forma de torre-palau, es va poder realitzar sobre les restes d’edificacions anàlogues anteriors, com una possible torre de defensa construïda pels hospitalaris que apareix citada en 1260 en l’eixida de Sant Mateu pel camí de Traiguera.

La torre va passar a formar part de les possessions de l’orde de Montesa amb la seua creació. Des de 1321 en els documents de l’orde apareix la data tòpica de Turre nostra de Sancti MatheiL’edifici estaria finalitzat en 1330, quan s’hi va celebrar el primer Consell General de l’orde.

Respecte al convent de Sant Domènec constava d’oratori o església, campanar, campana, cementeri i les dependències necessàries per a la vida i manteniment dels frares.

Actualment, el seu campanar barroc, conegut com campanar de les Llàstimes, s’ha convertit en un element emblemàtic de la població de Sant Mateu, a on es pot vore l’escut amb la creu de Montesa sobre una inscripció de l’any 1737.

Des de la Conselleria de Cultura, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Mateu, es va realitzar una actuació dins del Pla Restaura en l’interior de la torre amb la construcció d’una escala amb volta, seguint les traces de l’original. A esta intervenció la Conselleria destinarà un total de 160.000 euros, inclosos en els pressupostos de la Generalitat per a 2025, que preveu també actuacions sobre paràmetres exteriors de la torre.

D’altra banda, i atés el seu valor històric, des de Patrimoni Cultural s’ha autoritzat també la intervenció en el conjunt del Palau de l’Orde de Montesa i les restes de l’antic convent de Sant Domènec a través del Programa Subvencions del Ministeri Patrimoni i Turisme.

Noticias Relacionadas