Castelló celebra aquest cap de setmana un homenatge als herois del 9 de març de 1810

Compartir

Els actes començaran el divendres 24 de maig amb una conferència en el saló de Plens de l’Ajuntament de Castelló a les 19.00 hores

La regidora de Turisme, Arantxa Miralles, ha presentat al costat d’Antonio Águila, historiador membre de la Colla Dolçainers, Tabaleters i Trabucaires Xaloc, una sèrie d’actes que commemoraran la batalla del ‘Pont de Millars’ de 1810 durant tot el cap de setmana. Miralles ha assenyalat que «volem donar suport i difusió a este acte històric en homenatge a aquelles persones que van sacrificar la seua vida per a protegir Espanya». 

Al voltant de 140 veïns d’Almassora, Castelló i Vila-real van perdre la seua vida el 9 de març de 1810 en una contesa que va enfrontar als de La Plana contra les tropes del general Suchet durant la Guerra de la Independència. Des de fa tres anys la colla Xaloc organitza una recreació històrica de l’esdeveniment que enguany es promocionarà des del Patronat de Turisme per primera vegada.

Tres dies d’actes

Els actes començaran el divendres 24 de maig amb una conferència en el saló de Plens de l’Ajuntament de Castelló a les 19.00 hores. Serà impartida per l’historiador Antonio Águila i versarà sobre el relat de la batalla, el paper d’influència que van tindre la guerra i els alçaments populars i quins repercussió han tingut en les nostres poblacions. L’entrada serà il·limitada fins a completar l’aforament. 

L’esdeveniment central serà el dissabte 25 de maig, que tindrà lloc la recreació històrica de la batalla. La sèrie d’actes donaran principi a les 11.15 hores en la plaça de la Independència, on s’iniciarà una desfilada fins al carrer Pintor Barbó. A les 11.30 hores hi haurà una salutació d’armes en la plaça Hort Sogueros. 

Una vegada finalitzat la desfilada començarà en el propi carrer Pintor Barbó la representació històrica, que comptarà amb la participació de l’Associació Napoleònica Valenciana de Algemesi, Milicies Urbanes de Tarragona, l’Associació La Partida de Francisquete de Camuñas (Toledo), Associació Màlaga recreadora i l’Associació Herois del Tollo d’Utiel. 

Després de la representació, hi haurà un homenatge a aquells castellonencs que van perdre la vida en la resistència del ‘Pont del Millars’. La jornada conclourà amb una exposició de rèpliques d’armes de l’època, uniformes i indumentària que podran gaudir tots els assistents. Per a finalitzar els actes, el diumenge hi haurà una visita guiada a la zona on van ocórrer els fets que començarà a les 10.00 hores des de l’antiga estació de ferrocarrils. 

La nostra història com a reclam turístic

La regidora de Turisme ha assenyalat que «la recreació històrica del 9 de març de 1810 no sols és una oportunitat per a honrar als nostres herois, sinó també per a mostrar al món la riquesa cultural i la història profunda de la nostra ciutat». En aquesta línia, ha indicat que «en el nostre camí cap a la desestacionalització del turisme, volem que aquestos actes servisquen com un atractiu turístic de primer orde. Des del Patronat de Turisme treballarem perquè la història de Castelló no sols siga coneguda pels seus habitants, sinó també benvolguda i visitada per turistes de tot el món». 

«Creiem fermament en la importància de rescatar i honrar als nostres avantpassats i, en aquest sentit, el suport institucional és crucial per a l’èxit d’iniciatives com aquesta», ha indicat Miralles. A més, ha ressaltat que «en moments com l’actual, és fonamental recordar la història i posar en valor que el nostre país, en el passat, també ha sigut exemple de resistència i coratge enfront de les contínues amenaces».

Per part seua, l’historiador Antonio Águila ha explicat que «aquest acte és com el ‘2 de maig castellonenc’, i és important donar-li la difusió que es mereix. Es tracta d’una recreació històrica que commemora els fets i que intentarà ser el més rigorosa possible». En concret, ha assegurat que «aquesta batalla va tindre lloc fa 214 anys sobre el riu Millars, en la qual veïns de Castelló, Almassora i Vila-real es van enfrontar a les unitats franceses del general Suchet, dins del context de la guerra d’Independència».

Noticias Relacionadas